zaterdag 9 september 2017

Maastricht Underground with Sondeijker family


Hey girls vandaag hebben we een bijzonder uitstapje voor de boeg, we gaan namelijk met de familie het Zonneberg stelsel in Maastricht bezoeken.
Mijn familienaam is Sondeijker (ik schrijf hem zelf altijd als Sondeyker). In dit Zonneberg stelsel ligt het ondergronds museum met wandschilderingen.
Waaronder de Nachtwacht te zien is getekend door Jules Sondeijker alsmede vele andere werken. 
De echte Nachtwacht was in de oorlogstijd opgeslagen met diverse andere waardevolle en beroemde kunstwerken in een kluis in de grotten van Maastricht. 



Waarom dit bezoek zo bijzonder voor me is, naast het feit dat we een speciale Jules Sondeijker rondleiding krijgen als familie, is dat ik als kind ben opgegroeid met de grotten. 
Mijn vader (geboren in Sint Pieter te Maastricht in 1940) is al van jongsafaan een grottenloper.
Ik heb als kind heel wat uurtjes in de grotten doorgebracht. 
Er is zelfs jaren geleden in een special van de Limburger een artikel over mijn vader Jo Sondeijker geschreven. 


Ik heb nog altijd goede herinneringen aan onze bezoekjes aan de grotten als kind. Het was spannend en gewoon bijzonder om door die grotten te lopen. Ik heb er zelfs samen met mijn broer gespeeld terwijl mijn ouders door de grotten wandelden. Ze zullen niet ver weg zijn geweest hoor, maar wij amuseerden ons met een kruiwagentje enzo. Heel bijzonder dus. 



Ik vind het dan ook leuk dat ik nu eindelijk samen met mijn gezin de grotten weer kan bezoeken, om mijn dochter en mijn man dit te laten zien. Wie weet zijn er zelfs tekens bewaard gebleven die ik ooit zelf heb achtergelaten in de grotten. Eigenlijk zou ik mijn vader nog even moeten bellen en vragen wat mijn teken alweer was. Mijn vader zijn teken was een cirkel met een stip erin. 





Vanmiddag dus met een heel aantal onbekende familieleden die ook de naam Sondeijker dragen of er afstammelingen van zijn. Maar ook met een groot aantal van ons eigen Sondeijker gezin, mijn beide nichten met familie en mijn broer met dochter en mijn moeder gaan mee. Jammergenoeg voelt mijn vader er niets voor om mee te gaan, ik denk dat hij zijn goede herinneringen niet wilt verpesten. En hij is ook niet meer zo heel goed ter been om een twee uur durende wandeling door de grotten vol te houden. 




Nou girls inmiddels hebben we de tocht al een aantal uur achter de rug en wat was het leuk. Natuurlijk benadert het gevoel niet zoals het vroeger was toen we met ons viertjes de grotten in gingen.
We waren met zo'n veertig man van de Sondeijker familie van diverse takken, van jong tot oud vertegenwoordigd. En hebben veel bijzondere werken van Jules Sondeijker gezien. De Nachtwacht is jammergenoeg ernstig beschadigd (die zal over enige tijd gerestaureerd worden). Maar wat was het bijzonder om mee te maken als familie Sondeijker. 







Ik zou nog wel meer kunnen typen, maar zijn nog met ons gezin gaan uiteten en foto's spreken voor zichzelf. Mijn blogpost is uiteindelijk ook een uur later als normaal. 
Mooie bijkomstigheid van deze bijzondere rondleiding verzorgd door Maastricht Underground, dat onze gids zelf ook een afstammeling is van de Sondeijker familie :). Dankjewel voor deze bijzondere rondleiding Jean Jacques en dankjewel Francois voor de organisatie. Wij zullen als familie nog een donatie overmaken. 







Oh ja ik heb vandaag Dress Ola Big Apple Red aan met een rode legging en mijn rode ZOO Adventure outdoor laarzen en mijn rode Danefae softshell jas. De bijeenkomst zelf was bij Casino Slavante, waar ik vroeger nog in de speeltuin heb gespeeld. 









Lots of love from Susan